ipa4.jpg

Ajankohtaista

Mailat "unohdetut" kahvion seinällä.

Jämsän jäähallin kahvion seinällä on koristeena viisi puista jääkiekkomailaa. Niiden alapuolella on yksi selittävä sana: mailamalleja.(nykyään taulu)

Suurin osa jäähallin käyttäjistä ei tiedä, että kyseessä on paljon muutakin kuin vanhojen mailojen malleja. Jääkiekkomailat kymmenen vuotta sitten (v.2004) lahjoittanut Kari Vihari haluaakin lisätä tietoisuutta urheiluvälineiden alkuperästä.

- Mailat ovat osa Suomen jääkiekkohistoriaa, siksi ne eivät saisi painua unholaan.

 

Viharin lahjoittamat mailat ovat peräisin vuonna 1965 Tampereella pidetyistä jääkiekon MM-kisoista. Hän sai mailat pelaajilta ollessaan lukiolaisena auttamassa television selostajia MM-kisojen uutisoinnissa.

- Tutustuin kahden viikon kilpailurupeaman aikana osaan pelaajista henkilökohtaisesti. Sen takia heiltä oli luontevaa pyytää mailoja muistoksi.

Vihari sai mailat kisojen parhaalta pelaajalta, neuvostoliittolaiselta Vjateslav Strarsinovilta, yleisön suosikilta, tsekkoslovakialaiselta Vaclav Nedomanskyltä, Yhdysvaltojen parhaalta maalintekijältä Paul Coppolta, kanadalaiselta Rober Bourbonnaisilta ja Itä-Saksan Joachim Ziescheltä.

- Kukaan ei kieltäytynyt antamasta mailaa, ainoastaan Strarsinov pyysi vaihtokauppaa. Hänelle kävin ostamassa läheisestä matkamuistomyymälästä kalleimman Tampere-viirin, joka kelpasi hänelle.

Itä-saksalainen Ziesche puolestaan osoittautui huumorintajuiseksi velikullaksi. Hän keräsi Viharille annettavaan mailaan koko joukkueen nimikirjoitukset.

- Pari pelaaja oli lähdössä kiireeseen vedoten pukuhuoneesta ennen nimikirjoituksen kirjoittamista. Parimetrinen Ziesche otti heitä leikkisästi rinnuksista ja totesi, että ette mene vielä minnekään, Vihari muistelee hymyssä suin.

Henkilökohtaisen kontaktin takia Vihari seurasi mielenkiinnolla tuttujen pelaajien uran kehittymistä kisojen jälkeenkin. 1970-luvulla kävi toteen tsekkoslovakialaisen Nedomanskyn Viharille tunnustama tavoite.

- Hän sanoi tähtäävänsä suuremmille kentille, kun juttelimme kaukalon reunalla. Yllätyin tästä tunnustuksesta kovasti. Vuonna 1974 tavoite kävi toteen, kun Nedomansky loikkasi Sveitsin kautta pelaamaan Pohjois-Amerikkaan.

Juttu Jämsän seutu 10.11.2014

MAILOIHIN VOI KÄYDÄ TUTUSTUMASSA JÄMSÄN JÄÄHALLIN KAHVIOSSA

viharin mailataulu kopio

Nyt mailat ovat saanneet ansaitsemansa paremman paikan. Mailojen yhteydestä löytyy taulu jossa kerrotaan mailojen historiasta.

Vanhat mailat

Toimintaa tukemassa.

  PasicopyLogo Subway uusilogojelppi mustapohjaTilico Akuliina2 kiinteistöhuolto  merkin KJ Myyntitj katsastus saferon logo 01 LA PIPE ramo jmk logo Elonen VeikonKoneUPM logoLVI Kat KuPeJV600x600  etoleyksin banneri 300x300