jalis3.jpg

Jalkapallo

Toivo Hakala on poissa!

Toivo Emil Hakala 4.11.1924 – 18.5.2014

 

ESIMERKILLINEN URHEILUVAIKUTTAJA ON POISSA

 

Toukokuun lopulla saimme meitä kaikkia syvästi koskettaneen suruviestin. Urheiluvaikuttaja, työnjohtaja Toivo (Topi) Hakala oli nukkunut pois keskuudestamme. Hän oli kiistatta aikansa suurmies paikkakunnalla.

Erityisesti hänet muistetaan jalkapallojohtajana, joka eli lajillensa. Hänellä oli käsittämätön energia ja taito toteuttaa isojakin tapahtumia. Hänen ympärilleen muodostui hyvien ihmisten runsaslukuinen joukko, joka oli valmis mittaviinkin talkoisiin yhteiseksi hyväksi. Topin loppumattoman innostuksen myötä kaikki halusivat mukaan. Siellä oli hyvä olla.

 

Topi oli järjestyksen ja täsmällisyyden perikuva. Hän visioi, suunnitteli ja toteutti.

Kaikki aloitettu tehtiin varmasti loppuun, tarkasti suunnitelman mukaan.

Epäilijöille hän totesi: ”Asia on täysin klaari!”

Monikymmenvuotisen työuransa Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n palveluksessa hän aloitti kirjekuorikoneen käyttäjänä. Työn ohella hän kouluttautui ja sai nimityksen työnjohtajaksi satona- ja jalostustehtaalle, josta sitten aikanaan jäi eläkkeelle.

Sairaspäiviä hänelle ei kertynyt eikä hän koskaan myöhästynyt. Kerran Topi meni aamulla töihin tunnin etuajassa, kun Eeva-vaimo oli herättänyt liian aikaisin!

 

Topi muistetaan urheilun saralla tekemästään mittavasta työstä.

Vuonna 1955 hän oli perustamassa Jämsän Seudun Moottorikerhoa, toimien myöhemmin myös sen puheenjohtajana. Hänen puheenjohtajakaudellaan järjestettiin isoja kilpailuja; Myllymäessä motocrossia, Jämsän raviradalla maarata-ajoja ja Hallin lentokenttäalueella TT-ajoja. Topi oli näitä kaikkia järjestämässä ja ne saavuttivat suurten yleisöjoukkojen suosion. Liekö näistä ajoista kerhon myöhempien aikojen enduromestarit osaamisensa ammentaneet?

 

Jalkapalloa Topi harrasti nuoruudessaan ja pelasi Ilveksen edustusjoukkueessakin

1940-50 luvuilla. Myös jääpallo kuului hänen harrastuksiinsa.

Pallojaoston puheenjohtajaksi hän tuli aikana, jolloin paperitehtaan tuki oli vähän aiemmin loppunut. Lajin harrastajien keskuudessa oli totuttu hyviin olosuhteisiin ja Topi tahtoi näin olevan jatkossakin. Myllymäkeen rakennettiin maapohjainen kaarihalli talviharjoittelua varten, jonka yhteyteen tuli kokous- ja saunatilat.

Seuralle hankittiin oma linja-auto joukkueiden kuljetuksia varten ja pelivarusteet

hankittiin aina seuran kustannuksella.

Pelaajille jäi ainoastaan harjoitteleminen ja pelaaminen, kaikesta muusta huolehdittiin. Junioreille hän järjesti ulkomaan matkoja mm. Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Hollantiin ja Ranskaan.

 

 

Runsas toiminta synnytti tietysti runsaat kulut. Niiden kattamiseksi tuli järjestää erilaisia tempauksia. Näin tehtiinkin.

Edustusjoukkueen kotiotteluista saatiin jonkin verran pääsylipputuloja. Tehtiin erilaisia siivous- ja kunnostustalkoita, paperinkeräystä yms.

Viikkobingo Ilveslinnassa keräsi yleisöä maakuntia myöten. Jopa seuran linja-autolla kuljetettiin bingoajia Jämsänkoskelle Keuruulta ja Orivedeltä asti.

Tansseja järjestettiin tuohon aikaan kesällä Ilveslavalla ja talvella Ilveslinnassa.

 

Kuten alussa mainittiin, Topin valtava energisyys keräsi ympärilleen hienoja kanssaihmisiä tekemään tätä varainhankintaa ja järjestämään ottelutapahtumia.

Myös Hakalan perheessä mentiin jalkapallo edellä. Näin oli yhteisesti sovittu.

Pertti Hakalan mukaan usein jäi nurmikko tai orapihlaja-aita leikkaamatta, kun pallokentät kutsuivat. Vaimo Eevan osuus jalkapalloasioiden hoidossa oli merkittävä. Hän oli aina innolla mukana missä vain työpanosta tarvittiin.

 

Topin esimerkillinen toiminta urheilun hyväksi saavutti suurta arvostusta ja kunnioitusta eri järjestöissä. Hänen luottamustoimiaan olivat mm. JSMK:n puheenjohtaja, Ilveksen johtokunnan jäsen, Ilveksen Pallojaoston puheenjohtaja,

Suomen Palloliiton Keski-Suomen piirin piirihallituksen jäsen, Suomen Palloliiton liittovaltuuston jäsen.

Osoitus Suomen Palloliiton luottamuksesta ja kunnioituksesta Topia kohtaan oli se, kun hänet nimettiin joukkueenjohtajaksi Nuorten maajoukkueen ottelumatkalle Iraniin 80-luvun alussa.

 

Omaisten lisäksi Topia jäävät kaipaamaan lukuisat urheilun ystävät.

 

Kirjoittajina ovat kaksi Topin ystävää vuosikymmenten takaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edustus pelaa

 

         - 

       PE 3.5  KLO 18.30  PAUNU TEKONURMI

     EDUSTUS KIITTÄÄ FUTSAL KAUDEN KANNATUKSESTA:)

          

NAISET PELAA

 

   - 

       MA 29.4  KLO 19  PAUNU TEKONURMI

      NAISET/T19 KIITTÄÄ FUTSAL KAUDEN KANNATUKSESTA:)