jalis2.jpg

Jalkapallo

Jämsänkosken Ilves jalkapallojaosto

Suuri ja mahtava Jämsänkosken Ilves perustettiin toukokuun 2. päivänä vuonna 1930. Tuosta päivästä lähtien on Jämsänkosken ylpeys tarjonnut meille paljon iloa. Tämä kuluvana vuonna suuresti kunnioitettavan 90 vuoden iän saavuttava seura ei ole pelkästään Keski-Suomen ylpeys, vaan voidaankin rehellisesti sanoa, ettei koko Suomesta löydy montaakaan yhtä hienoa ja perinteikästä seuraa. Viime vuosina seuratoiminnan jatkuvuus etenkin Jämsänkosken kaltaisilla pienillä paikkakunnilla on joutunut suurien haasteiden eteen ympäri Suomenmaan, mutta Koskella tällaisia vaaranmerkkejä ei juuri ole nähty. Tämän voi nähdä omin silmin saapumalla minkä tahansa seuran joukkueen ottelutapahtumaan paikan päälle, Suomen kauneimmalle Jukka Virtasen Pallokentälle.

Alusta asti Ilveksen lajivalikoimaan on kuulunut jalkapallo. Yhtenä väkevänä tekijänä jalkapallon esiinmarssille oli Yhtyneitten Paperitehtaitten tuki. Yhtyneet aloitti jo kolmekymmenluvulla tehdaspaikkakuntien väliset jalkapallo-ottelut, mikä lisäsi kiinnostusta entisestään. Vuonna 1935 Ilves voitti Hämeen piirin mestaruuden ja uusi mestaruuden uudessa Keski-Suomen piirissä vuosina 1938-39.

Sodan jälkeen mestaruus napattiin heti vuonna 1946, kun ratkaisevassa ottelussa Ilves kepitti Jyväskylän Palloilijat Allan Salosen kahdella osumalla lukemin 2 - 1. Tuon piirinmestaruuden jälkeen menestys jäi kuitenkin vähäiseksi ja Ilveksen oli aloitettava uuden nousun etsiminen käynnistämällä junioritoimintaa.

Tarmokas työ tuotti tulosta 1960-luvun alkupuoliskolla, jolloin Ilves nousi ekonomi Juuso R. M. Waldenin johdolla ensin maakuntasarjaan ja sitten vuonna 1962 mestaruussarjan kynnykselle Suomisarjaan. Vuonna 1965 Ilves raapi jo mestaruussarjan portteja sijoittumalla Suomisarjan pohjoislohkossa kakkoseksi. Lähimpänä nousua koskelaiset olivat vuonna 1968, jolloin syyskierroksen alkaessa Ilves johti lohkoaan. Kuopion Elo runttasi kuitenkin syksyllä ohi ja nousi mestaruussarjaan kolmen pisteen erolla. Seuraavana vuonna nousu oli vieläkin lähempänä, kun Ilves sijoittui läntisessä lohkossa kakkoseksi Tampereen Pallo-Veikkojen jälkeen. Nyt eroa oli vaivaiset kaksi pistettä.

1970-luvulle siirtyi ahdistunut ilveslauma, joka putosikin sarjaporrasta alemmaksi kakkoseen. 1980-luvun lopulla Ilveksen ahdinko syveni ja joukkue putosi jo nelosdivisioonaan. Yhdistyminen Jämsän Pallon kanssa toi hieman potkua toimintaan ja joukkue nousikin kauden 1989 päätteeksi vielä kerran kakkoseen. Pohjoislohkoon sijoitettu Ilves oli kuitenkin lohkon pisteautomaatti ja putosi ranskalaisen visiitin jälkeen takaisin kolmosdivisioonaan.

2000-luvulla Ilveksen jalkapallomiehistö on seilannut hissiliikkeellä Kolmosen ja Nelosen välillä, ja värikkäitä käänteitä on riittänyt etenkin 2010-luvulla. Kolmosen vuodet 2010-luvun molemmin puolin muistetaan Jämsänkoskella etenkin Atik Ismailin tuomista jalkapallo-opeista ja toisaalta Atikin värikkäästä persoonasta. Vuonna 2011 edustuksen oli määrä pudota Kolmosesta Neloseen, mutta se saikin Vihtavuoren Pamauksen paikan valtakunnallisessa Kakkosessa kaudelle 2012. Hullunrohkeaksi sekä kentällä että sen ulkopuolella osoittautunut seikkailu jäi yhden kauden mittaiseksi.

Tämän jälkeen miesten kakkosjoukkueesta Keski-Suomen Nelosessa tuli edustusjoukkue - jota se oli suurilta osin jo ollutkin, ennen käytännössä uuden joukkueen kasaamista Kakkoseen. Tähän uuteen edustukseen jäi myös muutama Kakkosta pelannut oman kylän poika, uusia junioreita hyppäsi myös mukaan. Kaikkiaan tilanne symboloi uuden alkua. Nousu Kolmoseen vaati ainoastaan kaksi yritystä: kausina 2015 ja 2016 edustus pelasi jälleen Itä- ja Keski-Suomen alueellisessa kolmosdivisioonassa.

Nelonen kuitenkin kutsui jälleen kaudeksi 2017. Tällöin tapahtui suuri muutos joukkueen pelaajistossa rankkojen Kolmosen vuosien jälkeen. Silti jälleen toisella yrittämällään Ilveksen nuorentunut edustus voitti Keski-Suomen Nelosen vuonna 2018. Seura otti paikan Itä- ja Keski-Suomen Kolmosessa vastaan, kuitenkin vain luopuakseen siitä kauden alla. Tämä johti siihen, että kaudeksi 2019 edustus joutui ottamaan kakkosjoukkueensa paikan Keski-Suomen Vitosesta. Onneksi tärkeä nousu takaisin Neloseen saavutettiin heti ensimmäisellä yrittämällä.

Läpi 2000- ja 2010-lukujen jatkuneesta laadukkaasta juniorituotannosta täytyy olla kiitollinen lukuisille vapaaehtoistyöntekijöille. Aina parin ikäluokan välein Ilveksen B-juniorijoukkueet ovat esiintyneet alueellisessa Kakkosessa, ja pääsipä vuosina 1999-2001 syntyneiden ikäluokka lähelle karsintapaikkaa Ykköseenkin. Seura ja sen jalkapallojaosto on myös vihdoin avannut tekonurmihankkeen Jämsän kaupungin ja muiden sidosryhmien kanssa, pallojaoston uuden puheenjohtajan Lotta Aholan johdolla.

Edustus pelaa

 

    -  

       KE 19.6 KLO 18.30  JUKKA VIRTASEN PALLOKENTTÄ

      

          

NAISET PELAA

 

     -  

       TI 25.6  KLO 19 JUKKA VIRTASEN PALLOKENTTÄ